Rabu, 26 Disember 2012

jalan-jalan cari makan : KUETIAU SUP SIAM versi melayu

ROJAK PULAU... kedai kuetiau sup siam masakan penduduk tempatan
(bersebelahan Pejabat Pertanian Cawangan Langkawi)

***** kedai neh ditutup pada hari JUMAAT tau...


Kerapkali aku lalu lalang dekat kedai neh, tapi tak pernah berkesempatan nak singgah
asal nak berenti ja, musti ada saja halangannya

Dulu teruja gila (ayat menunjukkan excited tahap gaban) bila lalu saja jalan neh dengan kak nurul
asik dok berangan-angan,
"kak, nanti kalau dan kita mai makan rojak kat sini nah.. nah.."

last-last sampai kak nurul pindah balik mainland
kami takdan jugak nak lepak makan gosip mosip tang neh.. huhuhu


pagi tadik along koling-koling gitau parent dia nak pi mainland
depa mintak aku tolong ambil kereta kat parking Majlis Daerah Perbandaran Langkawi
(kalau park kat sini, murah ja.. sejam rm0.50, save budget)

sampai ja waktu rehat, along mai kat klinik ambil aku
siap bawak helmet sebab nak pi merempit.. diulang sekali lagi MEREMPIT..
last aku naik motor pi kuah, dekat setahun lalu :P
so, ondeway nak ke kuah.. tetiba ja aku terdetik nak ajak along singgah kedai neh

Mahap yer kak nurul... tak dan dan dah nak tunggu mai dengan kak
godaan kuetiau sup kuat saat saya ngan along lalu kat sini.. hikhikhik
(ayat cover... jangan sentap noo kakak!!!)






sampai-sampai jer terus terpikat ngan kueh-mueh yang tersaji kat atas meja makan...







ALONG.. My Best Friend Forever a.k.a anak sedara aku







suasana kedai yang tenang dan aman damai.....








permandangan depan kaunter kedai





kayipapp.. kayipappp...
sedap tau karipap neh, panas-panas lagi.....






kuetiau sup siam versi Langkawi...
sedappppp sangattt sangattt, dia bubuh kacang tumbuk banyak-banyak
macam tau-tau aku suka makan kacang :)
RM3.50 semangkuk

**** rasa nak tambah sepinggan lagi, tapi maluuu....





along wat2 jual mahal takmo makan dulu...
kekonon respek mak menakan bagi try dulu

## bajet anak menakan yang solehah





yeayyyy... dah sampai ayaq kita along...
along pilih makan ais kacang, tapi makan tak sampai separuh sebab banyak sangat
aku yang jadik tukang perabih kacang (HANTU KACANG.. akulah tue)
AIS KACANG : RM 2.50 semangkuk




neh menu pilihan aku...
NESCAFE AIS ngan KUETIAU SUP SIAM






TENGOKKK!!!

Bukti kesedapan mengkanan neh...
kalau aku upload gambaq yang pinggan makanan licin, memang 100% sedap lah tue...







saja pulun bubuh gambaq neh banyak-banyak
kalu makcik kedai tue tengok musti dia melompat tinggi bumbung
siokkk... makanan dia masak sedap
siap masuk blog lagi tue.. huhuhu..




BENGKANG UBI.. memang terasa sangat ubinya...
susah zaman sekarang nak jumpa kueh neh yang bubuh ubi kayu banyak-banyak
selalunya.. rasa tepung gandum saja lebih





 hokeyh..hokeyh..
aku tau ampa semua musti tak sabaq-sabaq nak cuba kesedapan kuetiau sup neh...

PETUA JALAN:-

- kalau ampa mai dari Padang Matsirat, kedai neh sebelah kiri.. selepas lampu isyarat Simpang Tok Senik
kedai neh sebelah Jabatan Pertanian Cawangan Langkawi
berhadapan 99 Golf Club, Jalan Mata Ayer






hahahaha.. gambaq neh aku snap sambil naik motor...
malu nak berenti tepi jalan snap gambaq
satgi ada lak yang kata aku SEWEL @ tak berapa betul











hah.. kat depan tue lah Lampu Isyarat Simpang Tok Senik
kalau ampa rasa tak tau sangat, try cari kat maps...
guna GPS.. konpom jumpa kedai nehhh













 ok..ok..ok

dah sampai kat parking majlis, ambik benda alah neh..
lama tak bawak keta tinggi-tinggi, besaq-besaq
rasa melayang dan gayat semacam ja masa drive.. huhuhu....

okeyh.. kalau ampa tak jumpa jugak kedai neh..
sila pm aku....

Tiada ulasan: