Sabtu, 15 November 2014

buah hati pengarang jantung!!! chacha vs ego


Yeay..
Alhamdulillah dah ada penyeri dalam rumah neh.
Rezeki dari Allah, dapat budak 2 ekor neh dari rakan sekerja..

Masa memula dapat, dua2 tak bole celik mata lagik,
ala2 baby baru lahir lah pulak.. Hihihi..
Menyusu pon kena pakai botol susu sebab emak kandung depa tak dapat dikesan..
Kesian kan?!!

Neh dah dekat 2 minggu dalam jagaan aku, 
yeah.. CHACHA & EGO dah membesar dengan jayanya..
Makan kuat tak sangga... 
Dah bulat gila perut depa, jalan nampak perut ja tergentong-gentong.. Huhuhu

Part paling comei,
hobi bebudak neh amat menarik di mata aku.
MAKAN + BERAK +TIDOQ
hahahahhaha... 

Maklumlah neh pertama kali aku bela kucing, sebelum neh nak pegang pon geli.. Bulu depa yang lembut tue buat aku geli-geleman dibuatnya..

Tapi tue semua dulu, sekarang neh rasa resah gelisah ja bila tak nampak depan mata...
Rasa tak senang duduk ingatkan depa tak makan..
Nak tinggal sehari dua pon serabut.. Oh penangan anak kucing !!

Moga Chacha & Ego membesar dan sihat senantiasa..
Doakan Mama murah rezeki, nanti bole mama jamu ampa makan sedap-sedap nohh..

Lebiuuuu :-) :-)  







Selasa, 8 Julai 2014

jalan-jalan cari makan di Kedah : MEDAN SELERA (FOOD COURT) JETTY POINT PULAU LANGKAWI

Pertama kali aku mai makan tang neh, masa balik kampung bulan lepas..
Itu pun sebab nak menghabiskan masa menunggu adik aku mai ambik kat jeti so aku ngan along plan nak lepak mana-mana kedai makan di sekitar dalam terminal feri sesambil isi perut yang asik berdondang sayang..

Laju ja kami melangkah kaki nak masuk ke Restoran KFC tapi hasrat terbantut bila dengaq ada yang dok panggil-panggil nama aku, rerupanya pak menakan bau-bau bacang yang menegur..
Dia yang cadangkan kami cuba try test makan kat medan selera neh, katanya dah lama bukak tapi ramai yang tak perasan sebab kedudukannya yang agak jauh dari laluan masuk ke dalam terminal feri..

Sememangnya walaupun aku dan along anak jati Pulau Langkawi tapi kami berdua tak pernah tau pon kewujudan medan selera neh.. buat pe'rak jadik kot.. hahhahaha
Sebabnya asal sampai ja kat depan pintu jeti, dah ada orang yang sambut naik keta.. ececewahh perasan diva gituuu.. :P :P

Medan selera neh dulu adalah Kedai Barangan Watson's tapi dah tutup sebab tak boleh jalan bisnes kot memandangkan ke-tak-strategik-nya lokasi neh.. Jadik sebab tue la kot depa (JETTY POINT)  buat kedai makan-makan pulak..

Mengkalau ampa mai darik Dataran Helang, maka akan ternampaklah kedudukan Medan Selera neh di hujung sekalik berhadapan laut.. alah, dekat-dekat dengan 7-eleven tue lah...

Kat dalam Medan Selera neh ada macam-macam gerai yang jual berbagai-bagai jenis makanan, ampa nak makan nasik arab ka, sizzling ka, western ka, kebab ka, nasik ayam ka... bla.. bla.. bla...

ampa pilih ja, MURAH DAN SEDAP makanan tang neh.. gerenti puas hati
(yang neh komen darik selera tekak aku tau !! :) )




aku order BURGER ja malam neh, nak DIET konon... 

:P

:P






Suasana dalam medan selera neh seejukk-seejuk ekon, persekitaran pon bersih.. 
part paling menarik ialah kerusi meja hat pada pandangan mata aku super sempoii neh..
nampak agak SANTAI ja..






hah, yang neh along punya..
LAPAQ teruk neh sampai xdan nak tangkap gambaq makanan.. kuikukuikuikui






yeay, yang ditunggu dah sampai !!!
emak sayang mai ngan adik aku, Iecha dan Kimi..

so kami pakat-pakat Dinner tang tue ja lah malam neh...




Ibu dan Kimi (eh, baju sama warnalah ngan meja & kerusi)




neh Nasik Arab pilihan emak...



Kimi dapat minum ayaq Mountain Dew neh pon dah pecah kepala.. hahahahhaa
takmau makan apa-apa dah :P





Iecha pilih Nasik Goreng Paprik, seb baik tak pedaih.. bole makan bagi abih noo cayangg 
:)
:)




Emak tengah tekun menghabiskan Nasik Arab yang super banyak itu..

NYUM-NYUM-NYUM










Neh suasana dalam medan selera, bersih..cantik..dan santaiii... !!!!





Kimi akhirnya mohon order makanan peberet dia, KENTANG GORENG..










Bersama adik & emak tersayang..
LOVE BOTH OF U VERY-VERY MUCH




Pemandangan dari luar Medan Selera..
Kat depan tue laut dan jalan sikit ampa bole pi tangkap gambaq ngan Helang Gergasi (DATARAN LANG)

moga berjumpa lagi :)

Isnin, 7 Julai 2014

jalan-jalan cari makan di Kedah : NASI KANDAR HAJI RAMLI SIMPANG EMPAT KEDAH


Dah lama rasanya tak mai singgah lalu makan tang neh, bila teringat ja nasik kandar hj ramli.. 
Mula la excited nak pi la-la tu jugak tapi asik tergendala ja hajat hati tue...

Perjalanan dari rumah nak ke restoran nasik kandaq neh lebih kurang dalam 20 minit ja, sesampai ja kat sini aku teruih cepat-cepat beratoq nak ambik makanan..

NYUM-NYUM-NYUM








Neh pemandangan luar Restoran Nasi Kandar Haji Ramli, jangan tak tau pemilik restoran neh orang sepulau ngan aku jugak... hihihihi






Mamaq mata tak tau nak pilih menu yang mana satu, semuanya nampak sedap dan menarik jiwa raga..

Kali neh aku cuma ambik Ayam Kampung Goreng seketui, Nasik Kandaq separuh dan Kangkung Goreng (Rangup ja rasanya.. krupp..kruppp..kruppp!!!)






hah, yang neh menu pilihan aku..
nampak macam simple tapi percayalah, 
memang SEMPOI BAQ ANG...

aku jenih tak suka nasik kandaq hat bubuh macam-macam kuah tue... tak nampak nasik sebab dah bercampur gaul dengan warna-warni kuahnya.. hihihihihi...




Selasa, 1 Julai 2014

jalan-jalan cari makan di Kedah : KUETIAU TOMYAM CLAYPOT MEDAN SELERA TESCO MERGONG



SLURPPPP....

Alhamdulillah.. masa along mai ritu kami sempat terjah pi Tesco Mergong tuk Jalan-jalan Cari Makan..

Lokasi pilihan kami kali neh, Medan Selera Tesco Mergong Alor Setar...
Pi mai pi mai pusing kot kedai-kedai kecik tue, akhirnya kami singgah kat gerai hat juai CLAYPOT..

Along ambik Nasik Ayam Claypot (nanti aku buat entri khas pasai neh), perut aku lak meronta-ronta nak makan KUETIAU TOMYAM CLAYPOT..

JOM..

cuci-cuci mata !!!!










along tengah pulun cap pelam








NYUM-NYUM2....











selesai sudah !!!!!!

-SEDAP BAQ ANG-

Jumaat, 27 Jun 2014

BERKELAH DI PANTAI KOK PULAU LANGKAWI

Memandangkan 2,3 hari lagi umat Islam di seluruh dunia akan meraikan kedatangan Bulan Ramadhan yang mulia neh, aku ngan anak-anak kesayangan mai berjemur di laut sambil menghabiskan sisa-sisa cuti di hujung minggu ... Nikmatnya dapat menghirup angin laut yang segar (oh.. poyo!!!).....





Untuk yang tak tau, pulau yang penuh dengan pepohon Rhu kat depan tue merupakan antara salah satu pulau buatan yang terdapat kat Pantai Kok neh.. 

Selalunya kami sekeluarga akan pi bakaq-bakaq ayam-ikan tang tue sambil menukui siput.. hurmm nyum=nyum !!!
  
Tak perlu skil berenang yang terer-terer untuk ke situ sebab bole naik bot aja, toksah nak buat payah sangat lah.. hihihihihi..







sambil melunjur kaki baca novel, sempat gak snap pemandangan indah depan mata...




Ceon dok tekun memancing, lepaih gian katanya..
dah dekat-dekat nak SPM neh, semua alatan memancing kakak aku sembunyik...
nak bagi ceon fokus kat exam besaq neh.. tue pon dia asik ngelat pi mengail sana sini.. hahahahha






anak-anak paling seronok bila mai kat pantai neh, 
bole main pasir pantai.. mandi laut.. memancing dan part paling sempoiii... ligan ketam.. 
peberet aku masa kecik-kecik tue...

:)

:)










Sesambil monitor bebudak kecik-kecik dok main ligan-ligan kat tepi gigi ayaq laut tue, kami kaum-kaum ibu sibuk dok update ceritera perkembangan peribadi.. maklumlah bukan senang nak berkumpul cenggini..

Cikedis semua tue disponsor oleh Cik Ton..
Sanggup beliau mai darik Pekan Kuah ke Pantai Kok semata-mata nak bersidai-berjemuran kat sini 
hihihihihih.. nanti bok mai banyak lagik nooohh....







INDAHNYA ALAM CIPTAAN ALLAH...






Isnin, 23 Jun 2014

FACEBOOK GROUP : JALAN-JALAN CARI MAKAN DI KEDAH

wah.. rindunya nak taip-taip kat belog yang dah berhabuk-habuk neh...

Memandangkan kesukaran untuk mencari pelbagai makanan / masakan hat sedap-sedap lagi sempoi kat kedah neh, makanya aku dengan sukarela lagi Pulun Cap Pelam mengwujudkan satu inistiaf terbaharu kepada penggemar makanan Kedah di seantero dunia maya.. hihihihi...

Maka bermula awal tahun 2014 yang lalu, terhasil lah hakcipta terpelihara lagi suci murni :-


I
I
I
I
I
I
V
V
V



Mengkalau ampa semua mengaku anak jati Kedah, maka ampa semua memang patut jadikkan laman 
JALAN-JALAN CARI MAKAN DI KEDAH sebagai panduan lokasi terjahan ampa... gerenti puas hati !!!!

nyum-nyum-nyum....


Sabtu, 10 Mei 2014

BUNGA POKOK ORKID TIGER... AUMMMMM... AUMMMM




Alhamdulillah dah mekar berkembang ria si Orkid Tiger neh,
kakak aku tanam kat restoran beliau di Teluk Burau Langkawi..

memang meriah dan nampak cantekk sesangat..




pokok orkid tiger neh perlukan kesabaran yang tinggi untuk kita lihat hasilnya,
kekadang tanam dekat 5,6 tahun belum tentu nak berbunga.. jenuh baja siram baja siram...

tapi sekalik keluar bunga, kembangnya berbulan-bulan lamanya...

:)

:)

Selasa, 22 April 2014

BUAH GAJUS / JANGGUS MANIS SEDAP




Wah dah lama tak tengok Buah Gajus a.k.a Janggus  (Orang Utara Panggei Nama neh) a.k.a Cashewnut (bahasa omputih)
Hari tue masa balik Langkawi, terserempak nampak buah neh kat dapur masa dok kalut siapkan makanan tengahari.

Teruja sebab sekarang pokok neh dah mengalami zaman kepupusan, dedulu masa aku kecik-kecik.. pokok neh banyak ditanam kat area Pantai Kok berdekatan umah kami..
sekarang kawasan tue dah dibangunkan jadik pokok neh hanya tinggal kenangan sahaja..
Nasib baik emak aku ada tanam sepokok dua kat tepi rumah, jadik merasa jugaklah tuk makannya....

Selalunya buah janggus neh ada 2 kaler..
merah ataupon kuning..
rasanya sama saja..
dua-dua sedap dan bila dah bebetul masak, memang rasa manis sangat.. nyum-nyum..

buah janggus sedap dimakan begitu saja, potong sesedap rasa pastu cecah ngan garam halus.. 
mak oii, apa nak dikata.. meleleh kot ayaq lioq masa dok taip entry neh..
tap.. tap.. tapp.. tapppp !!!

huhuhuhuhu...

kekadang bila musim berbuah dan kuantiti buah neh dikutip masak begitu banyak, emak aku suka buat kerabu.. 
nenanti kalau berkesempatan balik ke kampung dan bersua muka lagik ngan buah janggus a.k.a gajus a.k.a cashewnut neh..
aku akan mintak emak buatkan kerabu spesial tuk aku snap gambaq dan kongsikan ngan ampa semua rupaparas kerabu janggus yer..

:)
:)
:)

oh satu lagik, lepas dah syiok makan buah neh, bijik nya jangan pulak dibuang..
himpun bijik2 buah janggus bagi banyak, lepastu goreng atau bakar beliau tanpa minyak.. 
agak-agak dah masak atau kulit bijiknya bertukar ke kaler hitam.
apa lagik, tumbuk dengan penuh kasih sayang bijik tue bagi keluar isinya yang lemak manis berkrim disukai ramai...

oohhh... nikmatnya !!!

ehsan : encik Google

ok.. neh gambaq bijik janggus untuk tatapan ampa...






Isnin, 17 Mac 2014

MAWAR BERDURI

Ini bunga-bunga ros  hadiah birthday hari tue..
dah selesai di atur dengan jayanya kat pagar depan umah




bunga ros kuning yang sedang mekar berkembang







okeyh,
yang neh pulak bunga ros Merah menyala
kudupnya belum terbuka lagi..
dah mekar nanti mesti cantik dan wangi kan....








pokok-pokok neh renek ja..
nanti dah abih keluar bunga dan gugur ke tanah..
nak trim bagi makin membesar

oh tingginya CITA-CITA




himpunan pokok-pokok kesayangan haku !!!!


Ahad, 16 Mac 2014

Hadiah Harijadi Yang Terindah.. Oh Kebun Miniku

ALHAMDULILLAH

Masih diberi kesempatan olehNya bernafas di bumiMu yang indah ini
sekejap saja masa berlalu
sudah 31 tahun aku bertapak di dunia ini..
(15/03/1983 - 15/03/2014)

Sujud Syukur kepadaMu Ya Allah...


Sempena hari keTUAan aku neh,
IncikSayang hadiahkan satu troli pokok buah + bunga
huhuhuhu..
Terima kasih sebab memahami kegilaan aku pada kehijauan bumi sejak 2,3 menjak neh yer



:)
:)

Ikutkan hati, banyak lagi yang nak disambarnya
tapi aku sabarkan hati beliau.. 
x larat nak siram kot kalau banyak-banyak

over-excited lah pulak noo...









sayang kamu ketat-ketat !!!

tak sabaq nak balik hias kat laman mini 
mesti makin meriah yer






# 1 anak pokok Bunga Rose Kuning
# 1 anak pokok Bunga Rose Merah Menyala
# 1 anak pokok Bunga Lili Putih
# 1 anak pokok Limau Kasturi
# 1 anak pokok Anggur (tak tau warna apa sebab tak tulih kat tag harga)
# 1 anak pokok Bunga Orkid Ungu

siap ada pakej ----->>> penyangkut pasu, baja ngan polybeg lagi..

sungguh terharu dibuatnya !!!!






muka keGUMBIRAan !!

part paling seronok, keluar saja darik AEONbig seberang jaya neh..
HUJAN turun dengan tiba-tiba..

Alhamdulillah!!!

Dah berbulan tak hujan, merasa gak main hujan kat Penang neh..

huhuhuhu



p/s: sempat tepon emak sayang ucapkan terima kasih tak terhingga sebab lahirkan anakmu ini,
tanpamu EMAK siapalah aku.. son..sobb..sobb...