Rabu, 26 Disember 2012

jalan-jalan cari makan : BIHUN GORENG SOTONG PENGKALAN NELAYAN


KEDAI MAKAN PENGKALAN NELAYAN KUALA TERIANG,
PULAU LANGKAWI

alhamdulillah... dok tersandar kekenyangan....
nak tunduk pon x bole dah, sengkak perut sebab termakan teroverdose.. huhuhu

kekonon malam neh nak diet xmo makan lah
tengok-tengok balik jer darik kerja pukul 10 malam tadik, along ajak g makan malam
nak tolak tak sampai hati sebab along pulun dok promote mee udang lipan..
 eh.. eh..silap....
mee kuah udang lipan!!!

buat sesapa yang tak tau rupa paras udang lipan, sila gunakan servis percoma pakcik google yer...

# malam neh aku tidoq kat homestay pamili along, temankan budak tecik neh coz pamili dia gi oversea (obersi lah sangat, ipoh saja maaa)

ok sambung cerita....

sampai ja kat kedai makan yang sekangkang dinosour darik homestay..
kami cepat-cepat pilih meja makan kat luar.. bajet nak sedut udara segar darik laut kunun...
almaklumlah homestay neh tepi laut (uiks.. dan lagi dok promote!!!)

xdan adik waiter tue sampai along dah jerit order
"MEE KUAH UDANG LIPAN DUA"

isk..isk.. x senonoh punya budak...
xdan adik tu sampai ke meja kami :p

tapi macam aku selalu cakap sebelum neh
kalau aku teringin + excited : mengidam nak makan sesuatu mengkanan
pasti ada-ada saja halangannya..
MEE KUAH UDANG LIPAN dah habiss...
aduishhh.... ayaq liur dok tap..tap..tap darik memula dengar cerita along pasal mee kuah udang lipan
(hoykeh.. tau-tau.. musti ampa dok tengah membebel kata aku bohong.. huhuhu.. tadik tue ayat nak meraih simpati makcik tukang masak kedai neh.. hihihi)

takpalah along,
memang bukan rezeki kita kot..
malam esok kita try cuba test tengok lagi, moga2 dapat makan sorang 2 mangkuk jadiklah :P

demi nak memujuk perut yang asik berdangdut sakan..
aku order BIHUN GORENG SOTONG
Pergh.. memang seddappp sangat..
tak percaya sila ajak + belanja aku makan kat sini...

Harga pon tak mahal sangat
RM4.50 sepinggan
memang puas hati sebab sotong dia bubuh banyak, sampai x lalu makan..
sotong kat sini dijamin fresh tau...

**** setakat neh update aku yer, nak upload gambaq banyak-banyak.. x bawak usb Sony Experia Acro S lah pulak, gambaq kat atas tadik aku snap pakai Samsung Galaxy Tab 8.9..

Entry neh pon aku sambung taip guna notebook along, harapkan tab.. asik typing error sebab tadak keyboard...

nanti aku upload lagi gambaq sepanjang makan-makan kami kat kedai makan pengkalan nelayan kuala teriang, langkawi

TUNGGU TAU.. adiosss!!!


jalan-jalan cari makan : KUETIAU SUP SIAM versi melayu

ROJAK PULAU... kedai kuetiau sup siam masakan penduduk tempatan
(bersebelahan Pejabat Pertanian Cawangan Langkawi)

***** kedai neh ditutup pada hari JUMAAT tau...


Kerapkali aku lalu lalang dekat kedai neh, tapi tak pernah berkesempatan nak singgah
asal nak berenti ja, musti ada saja halangannya

Dulu teruja gila (ayat menunjukkan excited tahap gaban) bila lalu saja jalan neh dengan kak nurul
asik dok berangan-angan,
"kak, nanti kalau dan kita mai makan rojak kat sini nah.. nah.."

last-last sampai kak nurul pindah balik mainland
kami takdan jugak nak lepak makan gosip mosip tang neh.. huhuhu


pagi tadik along koling-koling gitau parent dia nak pi mainland
depa mintak aku tolong ambil kereta kat parking Majlis Daerah Perbandaran Langkawi
(kalau park kat sini, murah ja.. sejam rm0.50, save budget)

sampai ja waktu rehat, along mai kat klinik ambil aku
siap bawak helmet sebab nak pi merempit.. diulang sekali lagi MEREMPIT..
last aku naik motor pi kuah, dekat setahun lalu :P
so, ondeway nak ke kuah.. tetiba ja aku terdetik nak ajak along singgah kedai neh

Mahap yer kak nurul... tak dan dan dah nak tunggu mai dengan kak
godaan kuetiau sup kuat saat saya ngan along lalu kat sini.. hikhikhik
(ayat cover... jangan sentap noo kakak!!!)






sampai-sampai jer terus terpikat ngan kueh-mueh yang tersaji kat atas meja makan...







ALONG.. My Best Friend Forever a.k.a anak sedara aku







suasana kedai yang tenang dan aman damai.....








permandangan depan kaunter kedai





kayipapp.. kayipappp...
sedap tau karipap neh, panas-panas lagi.....






kuetiau sup siam versi Langkawi...
sedappppp sangattt sangattt, dia bubuh kacang tumbuk banyak-banyak
macam tau-tau aku suka makan kacang :)
RM3.50 semangkuk

**** rasa nak tambah sepinggan lagi, tapi maluuu....





along wat2 jual mahal takmo makan dulu...
kekonon respek mak menakan bagi try dulu

## bajet anak menakan yang solehah





yeayyyy... dah sampai ayaq kita along...
along pilih makan ais kacang, tapi makan tak sampai separuh sebab banyak sangat
aku yang jadik tukang perabih kacang (HANTU KACANG.. akulah tue)
AIS KACANG : RM 2.50 semangkuk




neh menu pilihan aku...
NESCAFE AIS ngan KUETIAU SUP SIAM






TENGOKKK!!!

Bukti kesedapan mengkanan neh...
kalau aku upload gambaq yang pinggan makanan licin, memang 100% sedap lah tue...







saja pulun bubuh gambaq neh banyak-banyak
kalu makcik kedai tue tengok musti dia melompat tinggi bumbung
siokkk... makanan dia masak sedap
siap masuk blog lagi tue.. huhuhu..




BENGKANG UBI.. memang terasa sangat ubinya...
susah zaman sekarang nak jumpa kueh neh yang bubuh ubi kayu banyak-banyak
selalunya.. rasa tepung gandum saja lebih





 hokeyh..hokeyh..
aku tau ampa semua musti tak sabaq-sabaq nak cuba kesedapan kuetiau sup neh...

PETUA JALAN:-

- kalau ampa mai dari Padang Matsirat, kedai neh sebelah kiri.. selepas lampu isyarat Simpang Tok Senik
kedai neh sebelah Jabatan Pertanian Cawangan Langkawi
berhadapan 99 Golf Club, Jalan Mata Ayer






hahahaha.. gambaq neh aku snap sambil naik motor...
malu nak berenti tepi jalan snap gambaq
satgi ada lak yang kata aku SEWEL @ tak berapa betul











hah.. kat depan tue lah Lampu Isyarat Simpang Tok Senik
kalau ampa rasa tak tau sangat, try cari kat maps...
guna GPS.. konpom jumpa kedai nehhh













 ok..ok..ok

dah sampai kat parking majlis, ambik benda alah neh..
lama tak bawak keta tinggi-tinggi, besaq-besaq
rasa melayang dan gayat semacam ja masa drive.. huhuhu....

okeyh.. kalau ampa tak jumpa jugak kedai neh..
sila pm aku....

Jumaat, 7 Disember 2012

jom jalan-jalan : Pantai Kok, Langkawi

Jumaat datang lagi!!!


bagi keluarga aku, jumaat merupakan hari untuk kami sekeluarga meluangkan masa bersama-sama beriadah memandangkan hari-hari lain semua pakat sibuk berkerja membanting tulang mencarik rezeki :)


jadi petang neh, kami beramai-ramai pakat mai piknik miknik (berkelah) di pantai kok,
perjalanan dari rumah ke tempat kejadian... amik masa kurang 5 minit jer....

bukan main teruja anak-anak aku bila sebut nak pi piknik...
dalam kepala otak memasing dah terbayang...

MANDI LAUUUUUUTTTTTTTTTTTT!!






tudia bekalan makanan tuk piknik.... semua yang segera punya :)





sambil anak-anak mandi laut, pak & emak budak dok kalut prepare nak memancing ikan di tepi pantai..

harap-harap adalah rezeki lauk segar malam neh....




aiman (budak tecik) yang kurang mesra alam neh pon excited sakan nak mandi laut....
pewitttt.. comeyy aih seluaq katok aiman...









posing jangan tak posing..

amik aura sebelum start mancing... huhuhu....

Sabtu, 1 Disember 2012

jalan-jalan cari makan : KUETIAU SUP, LANGKAWI AIRPORT CORNER


Habis saja extended hours kat klinik malam tadik, aku terus ajak member klinik.. yan & linda pi carik char kuetiau sedap dua tiga hari neh dok terbayang-bayang mengkanan tue saja dalam kepala otak...

semangat berkobar-kobar darik pagi lagi nak pi serbu kedai char kuetiau yang paling best di padang matsirat neh,
malangnya... diulang sekalik lagi... malangnya....
kedai tue TUTUP!!!!!

Arghhhh.. gerammnya... awat lah tetiap kali aku mengidam teringin nak makan sesuatu mengkanan tue, selalu jer akan ada halangannya...
asik tutuplah.. habislah...
memacam adooooooo!!!!!

Demi memujuk perut yang makin berkeroncong..
aku ajak budak berdua tue menapak ke AIRPORT CORNER dekat kuarters baru kesihatang berdekatan lapangan terbang antarabangsa Langkawi (wah... ter"skema" lah pulak)


Jarak antara klinik ngan lokasi restoran adalah lebih kurang 2.5 kilometer/sehala...
jadik bayangkanlah punya berpeluh-peluh walaupun menapak memalam buta nak kesana....

Berbaju kurung memalam cenggini buat orang asyik dok ushar jer...
yelah, bukan ada kendurik pon memalam jumaat camneh...


:P

:)

^-^

















 linda & yan yang pertama kali mai menjamu selera kat sini....
muka excited nak makan... hikhikhik































inilah kedai makan AIRPORT CORNER yang berdekatan dengan bulatan padang matsirat..

kedai neh dimonopoli sepenuhnya oleh Rakyat Pattani, Thailand (mengikut pemerhatian mata kasaq aku)















hah.. yang lampu kelip kelap tu... 
tugu tanda bulatan Padang Matsirat








ayaq dah sampai...
jom hilangkan rasa haus dulu