Selasa, 20 Disember 2011

JOM KITA JOIN "Blog Hanya Dari Mata Mini Give-Away :TQ Followers!"

Terasa amat teringin untuk turut serta join Mini Give Away dari blogger innanie Ariffin ini.... Harap2 dapatlah menang antara hadiah2 menarik yang beliau sertakan ini yer.. Doakan aku yer kengkawan semua... :)


 - 2 X Leopard-Printed Cosmetic Bag 
inspired by ELLE  





- 5 Blog X Blog Review @ Blog HDM





- 1 X Eksklusif Custom Made Satin Shawl
 design by KZ Nabihah Boutique
(follow &like FB sponsor)



- 2 Set Hair & Body Care La Source Series
by Crabtree & Evelyn
(follow & like FB sponsor)




So, memandangkan aku neh jenis tak lupa kengkawan, kat bawah neh aku tag nama kengkawan tuk turut serta merta join mini give away neh:- 




 


Ahad, 18 Disember 2011

NOVEL PILIHAN MINGGU INI





aku baca novel neh 2 minggu lepas masa filem OMBAK RINDU tengah hot di pawagam-pawagam seluruh malaysia... eceewaaahhhh...

sebenaqnya adik aku yang mula-mula pinjam nak baca novel neh darik ATHIRAH OTHMAN untuk dibaca semasa keboringan melanda, namun akhirnya aku lak yang pulun dok ngadap novel neh dari kui 12 malam sampai 5 pagi.... agak tebal gak cerita dia namun bukan nyer satu halangan untuk aku habiskan bacaanku dalam satu malam tue... 

nak stop baca rasa sayang sebab tak sabaq-sabaq nak tau kesudahan ceritera cinta antara Mazliana dan Tengku Iskandar yang penuh drama, benci, cinta, sayang dan onak duri..




p/s: punyalah menghayati babak demi babak dalam novel neh sampai tak sedar mata dah bengkak asyik menangis bila sampai part sedih emak Mazliana meninggal.... tisu dalam kotak pon 1/2 kotak hampir habis aku gunapakai untuk kesat ayaq mata... harap-harap lepaih neh adala mana-mana penerbit filem yang berminat nak filemkan novel neh sepertimana novel OMBAK RINDU yerrr....



so, mari kita layaannnzz sinopsis ceritera DOKTOR CINTA ini.. :-

Mazliana Haji Nordin, gadis comel yang sempoi dan selamba. Terpaksa menjadi kekasih satu malam kepada Tengku Iskandar untuk mengelakkan Tengku Iskandar berkahwin dengan pilihan mamanya. Tetapi rancangan menjadi rumit apabila Tengku Mariam, mama Tengku Iskandar menyukai Mazliana dan terus merisik Mazliana. 

Banyak perkara yang berlaku kepada mereka tetapi Mazliana menghadapinya dengan bersahaja dan sempoi. Kewujudan Tasha dan Julia Hana sebagai penagih cinta Tengku Iskandar sedikit pun tidak menjejaskan sifat bersahaja dan sempoinya itu pada awalnya. Namun, sekian lama bergaduh, mengusik, membuli sesama mereka, ada perasaan halus wujud dalam hati masing-masing. Tapi, biasalah, Tengku Iskandar dengan egonya, Mazliana dengan perangai bersahaja dan kelibutnya. 

Julia Hana, model terkenal menjadi pilihan Tengku Iskandar kala itu kerana cinta Tengku Iskandar masih milik Julia Hana walaupun pernah dikecewakan oleh model terkenal tu. Tapi, sejauhmana keikhlasan Julia Hana dalam perhubungannya? Bagaimana dengan Mazliana? Takkan sedikit pun tidak terkesan dengan layanan lembut Tengku Iskandar pada Julia Hana sedangkan kata-kata laser saja yang keluar pabila bersamanya? Tengku Mazlan, Tengku Mariam, Zikri, Syamin dan Taufiq adalah sebahagian insan-insan yang mewarnai lukisan hidup Mazliana Haji Nordin. Untuk menyelami hati dan kehidupan Mazliana Haji Nordin, Doktor Cinta ada coretan ceritanya

CUTI-CUTI MALAYSIA - Langkawi Cable Car


Pada 3 Disember 2011 lepas, aku bawak anak-anak aku iaitu AMISHA, AMIRAH, ATHIRAH dan ANISAH yang teringin sangat-sangat nak naik Kereta Kabel kat Oriental Village berhampiran Telaga Tujuh...

Kami sampai kat tempat kejadian, dekat pukul 3 petang memandangkan perjalanan dari umah emak aku ke situ cuma mengambil masa kurang dari 10 minit.. Kekiranya kalau banyak duit, aku boleh la bila-bila masa ja pi nak kereta kabel neh sebab dekat dengan umah... ihihihihihiii.....

Memandangkan sekarang musim cuti sekolah yang pastinya ramai pengunjung berlumba-lumba mai nak naik kereta kabel, kami memilih masa petang sebab cuaca time tue cerah benderang.. Jadiknya kalau nak amik gambaq musti dapat shoot yang lawa-lawa.. hehhehe kekononnyer lah tue.....




AMISHA muka budak excited, maklumlah 1st time nek kereta kabel






dah selamat sampai ke Hentian Pertama, dah ketara muka AMISHA yang agak pucat.. cakap jer besaq kekonon berani sakan nak nek kereta kabel.. dah nek asik pejam mata, takut nak tengok kat pemandangan di bawah kereta kabel... hahhahhaha....

  



with my luvely AMISHA....









nak tergelak bila di ingat-ingatkan kembali, AMISHA jalan selangkah-selangkah kat situ lantaran ketakutan berada diatas gunung yang amat tinggi neh...





AMISHA, aku dan AMIRAH....







AMIRAH, ANISAH, ATHIRAH dan AMISHA sedang menunggu kereta kabel untuk ke hentian seterusnya...










part paling best bila kat ataih puncak gunung, bila dapat makan aiskrim sejuk-sejuk diiringi angin sepoi-sepoi bahasa... (harga aiskrim nyer xlah mahal sangat walaupon ataih gunung... cuma RM2/satu







syoknyer makan-makan AISKRIM yer anak-anak......







budak tecik AMISHA yang macam-macam adooooo.... seronok sangat dia bila impian nak naik kereta kabel tercapai.... siap ajak naik sekalik lagi masa on da way turun ke kaki gunung.. uishh... tadik kemain takut lagik nak jalan !!! hurmmm





pemandangan menarik dari Kedai AISKRIM, Gunung Mat Chincang







muka pucat AMISHA yang ketakutan, keletihan dan kelaparan setelah hampir 2 jam diatas Gunung MatChincang








PEACE.... from BUDAK BUCUKKK   :p




tak larat nak dukung AMISHA turun ke jambatan gantung neh... dia takmau jalan sebab takut sangat-sangat bila tengok pemandangan kat bawah gunung   





Baca dengan jayanya....





okeh yer.. nanti aku sambung lagik entry neh..... 


nak g makan laksa jap.... yummmm... yummmmm

Sabtu, 17 Disember 2011

Pelakon Popular EIRA SYAZIRA & AZAD JAZMIN berbulan madu di LANGKAWI


Gambaq ini diambil oleh anak sedara haku ATHIRAH OTHMAN semasa kunjungan pengantin baru iaitu pelakon popular di abad ini.. (ceewaaahhh) Eira Syazira dan Azad Jazmin berkunjung ke Pulau Langkawi untuk berbulan madu..... Untuk makluman semua yang kurang mengambil berat pasai dunia lakonan tempatan masakini, Eira Syazira sekarang tengah hot di tv3 melalui lakonan beliau dalam  slot Zehra iaitu Drama Dingin Lavenda manakala Azad Jazmin pula sinonim dengan gelaran "NIBONG TEBAL" melalui lakon layar beliau dalam filem KONGSI (Lu Langsi Lu Mati)

Mengikut cheritera ATHIRAH OTHMAN, pasangan pelakon neh datang ke restoran keluarganya untuk makan Nasi Ayam Abang Man yang dikatakan amat popular menjadik buah mulut dikalangan kengkawan pelakon tersebut di Kuala Lumpur... Wahh.. wah..wahhh.. tak sangka lah pulok glemer tahap neh Restoran Burau Corner kakak ngan abang ipaq aku neh.. sampaikan pasangan neh sanggup memandu jauh dari Pantai Cenang ke Pantai Kok semata-mata nak merasa Nasi Ayam Abang Man yang sedapp tue....

So buat sesapa yang berada di Pulau Langkawi yang punya keiginan seperti Eira Syazira dan Azad Jazmin, untuk merasa Nasi Ayam Special Abang Man bolehlah cuba try test makan dekat Restoran Burau Corner berdekatan Mutiara Burau Bay Resort.. Sesambil tue bolehla lajak pi Langkawi Cable Car untuk menikmati keindahan panorama di sekitar Gunung Mat Chincang....

Khamis, 1 Disember 2011

DEMAM..... OMBAK RINDU !!!


Sana sini sinunn.. suma orang asik benar bercakap pasal filem paling di tunggu-tunggu akhir 2011 neh.. OMBAK RINDU...

Pagi-pagi tadik masa dok ralit drive keta mai mai kelija, ada gak terdengaq temubual Aaron Aziz (boypren x jadik aku :P ) kat dalam Radio ERA..

Berkobaq-kobaq jiwa raga, tak sabaq nak g terjah panggung wayang tuk melonjakkan jualan tiket filem neh esok ngan geng klinik serta anak-anak buah aku yang diimport khas dari Pahang.

So.. nantikan ulasan tulus ikhlas aku pasai pemandangan face to face cerita neh nanti..... TUNGGUUU :) 


aku cilok sikit sipnopsis filem OMBAK RINDU neh dari en. Google:-

Filem Ombak Rindu diadaptasi dari novel popular OMBAK RINDU karya Fauziah Ashari.Filem ini hasil terbitan Astro Shaw dengan kerjasama Tarantell Pictures

OMBAK%2BRINDU SINOPSIS FILM OMBAK RINDU | VIDEO FILM OMBAK RINDU | GAMBAR MAYA KARIN

Menjadi anak yatim piatu, dilacurkan oleh bapa saudara sendiri serta berhadapan dengan pelbagai dugaan dalam kehidupan dan cinta. Itulah antara liku-liku yang terpaksa diharungi oleh insan bernama Izzah lakonan aktres jelita, Maya Karin dalam filem terbarunya, Ombak Rindu.
Izzah (Maya Karin), gadis yatim piatu yang kematian ibu dan ayah akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, ayah saudaranya, Taha, mengambil tugas memelihara Izzah.  Pada masa sama, Pak Cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual Izzah kepada seorang tauke kelab malam.


mk1 SINOPSIS FILM OMBAK RINDU | VIDEO FILM OMBAK RINDU | GAMBAR MAYA KARIN


Di situlah dia berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz (Aaron Aziz). Hariz sanggup ‘membeli’ Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan mahu membawa dia keluar dari neraka jahanam itu.


mk2 SINOPSIS FILM OMBAK RINDU | VIDEO FILM OMBAK RINDU | GAMBAR MAYA KARIN
Atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah, tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.
mk3 SINOPSIS FILM OMBAK RINDU | VIDEO FILM OMBAK RINDU | GAMBAR MAYA KARIN


Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?
Antara pelakon yang membintangi filem ini ialah
MAYA KARIN
AARON AZIZ
LISA SURIHANI
BRONT PALARAE
AZIZAH MAHZAN
ZAIDI OMAR
NORMAH DAMANHURI
NATASHA HUDSON



Neh jadual tayangan, untuk penduduk KEPULAUAN LANGKAWI khususnya...
OMBAK RINDU (MALAY)
Classification: U
Starring: Lisa Surihani, Maya Karin, Aaron Aziz, Bront Palarae
Director: Osman Ali
Genre: Drama / Romance

Show Time
01-Dec (Thu)  2.00pm, 4.15pm, 6.30pm, 8.45pm, 11.00pm
02-Dec (Fri)  2.00pm, 4.15pm, 6.30pm, 8.45pm, 11.00pm
03-Dec (Sat)  2.00pm, 4.15pm, 6.30pm, 8.45pm, 11.00pm
04-Dec (Sun)  2.00pm, 4.15pm, 6.30pm, 8.45pm, 11.00pm
05-Dec (Mon)  2.00pm, 4.15pm, 6.30pm, 8.45pm, 11.00pm


Jumaat, 4 November 2011

Travelog PAHANG 2011

hari KEDUA

Pagi neh kami cuma lepak-lepak dalam rumah memandangkan hujan masih rintik-rintik kat luaq sana.. Sambil makan roti canai ngan kopi o panass, kami layan tayangan drama kat astro

Tengah hari kakak aku suwuh aku ikut anak sedara aku, Saiful p beli ikan kat kedai d simpang masuk umah depa.. Humakkk oiii, mahainya harga ikan-ikan kat kawasan pedalaman felda neh. Ikan sebelah depa jual sekilo Rm 18.00, tersangatlah tak berbaloi ngan harganya coz ikan tue dah la x segar pastu mata lak merah semacam.. lalat tak berenti dok men kat ikan-ikan tuh.. nak wat camna kan, dah itu aja yang ada, jadinya warga felda neh tak ble memilih memandangkan kedai ikan segar yang terdekat selain kedai tadik sejauh 23km.. punyalah sukar nak dapat bahan mentah yang segar kat sini.. kesian kesian kesian..

Isnin, 31 Oktober 2011

kejohanan bowling pejabat kesihatan daerah langkawi

malam neh diadakan kejohanan bowling peringkat daerah langkawi kat ampang superbowl langkawi, jeti kuah.

ramai gak staff- staff yang melapangkan masa turun menunujuk bakat terendam..

 edisi lepas geram pon ada .. muahahah..

nanti bila ada masa lapang, aku update gambaq2 semasa kejadian..

jom2 baling bola





Isnin, 17 Oktober 2011

PELIK TAPI BENAR : CHICKEN CHOP PALING MURAH DI LANGKAWI

Balik jer dari kerja pada pukul 9 malam memandangkan minggu neh aku kerja extended hours dari 7.30 pagi hingga 9.00 malam, terus aku pecut kereta untuk balik ke Home Sweet Home kat Pekan Kuah.

Tetiba perut rasa lapaq walaupun dah melantak memacam makanan masa kat klinik tadik.
Tanpa buang masa aku ajak ALONG ATHIRAH  singgah makan kat kedai yang memang selalu aku ushar bila balik kerja malam. Ushar ajer lah sebelum neh memandangkan aku malu nak singgah makan kat situ bila lalu sengsorang. Kedai neh memang selalu menarik perhatian aku kerna bila lalu kat tepi ja, tengok berderet-deret kereta yang parking kat tepi bahu jalan kedai tue. Lampu lip lap yang berona roni menambahkan ke"best"an bila aku jeling-jeling manja tengok kedai berkenaan....

Hajat di hati nak makan Char Kue Tiow memandangkan aku tengok macam menu tue yang paling glemer kat situ. Malangnya tersentap lah pulok...... bila mamat yang amek order tue gitau depa dah tak  jual lagi  char kue tiow sebab kurang mendapat permintaan. Hampeh!!! tidakkah depa tau itu memang makanan peberet dan selalu menjadi igauan aku. Kat Langkawi neh susah giler nak cari kedai char kue tiow tetambah nak yang sedap cam kat Sungai 2, Penang... (amboih amboih promosi nampak!!!)

Jadik untuk tidak menambahkan kesentapan di hati, aku pilih Chicken Chop. Fullamakkk... tak percaya giler-giler  bila tengok kat menu harga makanan tersebut. Sungguh tak sangka sampaikan aku tanya berkali-kali kat mamat yg amek order tadik.... "eh, betul ka harga dia camneh???"... Manalah tau kot-kot overdose berkerja buat aku nampak tak ketahuan pasai harga tue. Beria-ia mamat tue cakap.. "Betul.. memang harga Chicken Chop kat sini RM4.50" Diulangi pembaca-pembaca sekalian semua, RM4.50!!! Mana nak carik rega makanan barat serendah tue kat mana-mana ceruk Langkawi neh. Kalau ada, habaq mai tang mana... Esok gak aku pi carik!!!

DUP..DAP...DUP DAP... menunggu dan menunggu...

Sungguh bertuah nasib kami berdua kerna pelanggan yang nak buat order selepas kami gigit jarik....

Makanan kat sini semua dah habis dijual atau dengan skipping London nyer aku berkata... SOLD OUT walaupon jam baru menunjukkan pukul 9.40 malam... Untuk perhatian semua, kedai neh dibuka mulai 5.00 petang....


 Tertunggu-tunggu jugak aku nak tau sedap tahap manalah sangat sampaikan habis semua makanan yang dijual di sini... Apa rahsianya sampai pelanggan sanggup beratur panjang menunggu untuk TAPAU mengkanan kat situ...








Jeng.. jeng.. jeng.. airnya udah sampei yer...
LIMAU AIS yang sejukkk dan teramat sedappp....





TARAAAAA.....

Inilah Chicken Chop yang berharga RM 4.50 tue yer tuan/puan sekalian





muka keletihan gegiler... merelit dan kurang tenaga.. hahhahahha






Pulun makan sampai takdan nak tengok kiri kanan...








Alamak... licin sudahhhhhhh......










Keseluruhan harga makanan yang kami berdua makan hanyalah RM11.00...

Memang murah sesangat rasanya.... Yelah Air Limau Ais RM1.00x2:RM2.00 dan Chicken Chop RM4.50x2 : RM9.00 lalu menjadi harga sebanyak RM11.00...

Amat-amat berbaloi rasanya makan kat sini...

SEDAP, MURAH DAN MENYELERAKAN...


p/s: sesapa yang nak tau peta ke kedai neh, sila bayaq pengeras kat aku dulu yer...
bukan apa!! habuan nak pi melabur duit selalu kat kedai neh.. muahahaha

Jumaat, 14 Oktober 2011

TAMAN TERGANTUNG BABYLON (TUJUH BINAAN AJAIB DI DUNIA)

Taman Tergantung Babylon (juga dikenali sebagai Taman Tergantung Semiramis) dan tembok-tembok Babylon (kini Iraq) telah dipertimbangkan untuk menjadi salah satu daripada Tujuh Keajaiban Dunia. Kedua-duanya telah dibina oleh Raja Nebuchadnezzar II (604-562 BC), anak kepada Nabopolassar yang telah menguasai Kerajaan Babylon dan mengakibatkan berakhirnya tamadun Mesopotamia yang selama ini dibawah pimpinan Raja Hammurabi (1792-1750 BC). Taman tergantung Babylon terletak sekitar 50 kilometer selatan Baghdad, Iraq di sebelah tebing timur Sungai Euphrates.


Taman Tergantung ini juga telah dicatatkan dalam sejarah Yunani seperti oleh Strabo dan Diodorus Siculus, tetapi tidak banyak bukti yang menyokong akan kewujudannya. Sesetengah bukti yang dikumpulkan ketika penggalian istana Babylon hanya menunjukkan sesuatu yang umum tetapi tidak menunjukkan lebih dari sekadar hiasan yang menarik. Sesetengah berpendapat yang lokasinya mungkin telah dikelirukan oleh masa yang terlalu lama tambahan pula dengan kewujudan sebuah taman di Nineveh kerana jelas batu-batu bersurat di sana lebih menunjukkan yang taman itu telahpun dijumpai. Tulisan pada batu itu menunjukkan sesuatu alat yang digunakan seakan-akan Skru Archimedes untuk mengangkat air ke tempat tinggi.


Menurut sesetengah sumber, taman tersebut dibina untuk menggembirakan isteri Nebuchadnezzar, Amyitis yang rindukan kampung halaman. Amyitis, anak kepada Raja dari kerajaan Medes, telah berkahwin dengan Nebuchadnezzar untuk menjalinkan hubungan kerjasama di antara dua negara. Negara dari mana dia datang adalah sebuah kawasan yang subur menghijau dan berbukit-bukau tetapi malangnya dia terpaksa berpindah ke kawasan yang rata dan tandus berbatu di Mesopotamia (sebuah kawasan di barat daya Asia) yang menyebabkan dia bersedih. Maka, raja memutuskan untuk membina keadaan seperti kampung halamannya di sebuah bukit tiruan yang berbumbungkan kebun-kebun dan taman.


Taman Tergantung sebenarnya tidaklah betul-betul "tergantung" seperti terikat dengan tali. Namanya datang dari terjemahan yang kata Yunani kremastos atau kata Latin pensilis, yang bermaksud bukan hanya "tergantung” tetapi "anjung," seperti terletak di atas beranda atau suatu teres.


Ahli geografi Yunani Strabo, yang memperihalkan tentang taman itu pada kurun pertama Sebelum Masihi, menulis "Taman tersebut adalah segi empat sama “quadrangular”, dan setiap sisi adalah sepanjang empat plethra. Ia mempunyai teres yang bertutup dalam keadaan menaik di atas yang lain, dan dipasakkan dengan tiang berbentuk petak. Semua itu berongga yang berisi tanah untuk membenarkan pokok-pokok besar untuk ditanam. Tiang-tiang, ruang dan teres-teres dibina dari bata yang dibakar dan simen tampalan."
Jika taman itu wujud, ia akan mempamerkan suatu pemandangan yang menarik: Bukit buatan yang subur menghijau memberi kelainan dari yang lain di sekelilingnya yang tandus.
"Pendekatan terhadap Taman itu ibarat pinggir bukit dan sebahagian dari struktur binaan menaik antara satu dengan lain tingkat demi tingkat... Di atas semua ini, tanah telah diletakkan dan telah ditanamkan pohon-pohon dengan lebatnya dengan setiap jenis yang, dengan saiznya yang besar dan menarik, memberikan kesenangan kepada pemiliknya... Air dinaikkan dengan banyaknya dari sungai walaupun tiada siapapun di luar yang dapat melihatnya." — Diodorus Siculus. *** sumber :- wikipedia

Rabu, 12 Oktober 2011

TUJUH BINAAN AJAIB DI DUNIA...

sumber: Google

  Tujuh benda ajaib didunia,sering kita sebut-sebut sebagai hadiah terbaik tamadun lalu kepada manusia dimasa kini.Namun apa dia sebenarnya ketujuh-tujuh benda ajaib tersebut.

Sebahagian daripada kita langsung tidak mengetahui apakah sebenarnya atau lokasi benda-benda ajaib tersebut.mengikut sejarah yang telah ditulis,dimulakan susunannya oleh seorang penulis bernama Antipater dari Sidon,pengaruh pertama dari empayar Greek kuno pada tahun 100's B.C.Sejarah ditulis,diubah, serta direka.Namun Bukti tetap ada pada kesan runtuhannya sebagai peringatan kepada umat yang akan datang.so check it out!


1) Tembok Besar China yang mempunyai lebih 24,000 pintu gerbang dan panjang 5,000 kilometer.









2) Piramid yang dibina dengan 2,500,000 blok batu besar yang tersusun rapi.Piramid Giza:keajaiban dari bangsa mesir kuno.

Dibina sebagai simbol/makam kepada para firaun,pemerintah mesir ketika itu.Ianya disifatkan binaan yang tertua yang masih terpelihara sehingga kini.3 buah piramid yang paling terkenal telah dibina sekitar 2600 dan 2500 B.C.Yang terbesar,dipanggil "The Great Pyramid,berdiri teguh pada ketinggian 135 meter dan mencakupi ruang sehingga 15 hektar.Rome dan Greek amat cemburu terhadap kehalusan senibina kaum mesir ini.









3) Taj Mahal istana yang dibina oleh Maharaja India, Shah Jahan untuk isterinya Mumtaz









4) Candi Borobudur yang terletak di Jawa








5) Angkor Watt di Kemboja









6) Taman Tergantung Babylon yang dibina lebih 3,000 tahun yang lalu

Taman Tergantung Babylon:hancur ditelan zaman

Didakwa oleh sesetengah pihak,ianya dibuna oleh pemerintahan ketika itu untuk salah seorang isteri baginda.Nebuchadnezzar,pemerintah agong babylon(berkuasa 605 hingga 562 B.C) yang mengarahkan pembinaan Taman tersebut.Babylon dikatakan terletak berdekatan bandar moden baghdad di Iraq.Namun sehingga kini kedudkan asal Taman tersebut masih lagi menjadi tanda-tanya.

Mengikut catatan seorang sejarahwan,Berossus(hidup tahun 200's B.C),Babylon berdiri dengan bangganya antara 120 meter persegi serta 23 meter dari atas tanah.Teknologi pengaliran air yang moden ketika itu mebolehkan Taman-taman didalamnya mekar dengan keharuman bunga berguguran cewahh!.




7) Menara Condong Pisa yang terletak di Itali.