Khamis, 24 Oktober 2013

Jalan-Jalan tambah mileage

Huhuhuhuhu !!!....

Alhamdulillah dah selamat sampai ke r&r Gurun, Kedah setelah menempuh perjalanan berjam-jam Serta jutaan bebatu kecil darik Melaka...

Rasa sengal abeh belakang badan dok asik berlumba-lumba Ngan pengguna lebuhraya yang lain.. Kuikuikuikui.. Nak speed laju2 kang takut pulak ter"spot" incik AES camera kang, jenuh lak nak melayan Surat CINTA... :)

X sabaq nak kongsi gambaq-gambaq Jalan-Jalan cari makan..

Next entri yer sebab nak Sambung speed balik aloq setaq...

X sabaq nak lompat naik ataih katil tuk beradu.. Seb baik Esok Lusa cuti... :)

Boleh rehat puas-puas.... Legaaaa....

Isnin, 21 Oktober 2013

HASIL TUAIAN HARI INI (KEBUN KECILKU)


WAH...

Baru tinggal seminggu balik raya
dah galak berbuah yer....


21 OKTOBER 2013
ISNIN

6.00 PETANG





 LABU AIR

** lepas aku biar dia menjalar kat pagar, bukan main meriah lagi dia beranak-pinak

buah pon keluaq dengan banyaknya....





 TOMATO

*** stok terakhir buah tomato aku memandangkan pokok yang sedia ada dah tak produktif lagi

lambat ambik, tengok2 dah merekah pon..

takpa2 simpan biji benih tanam  lain kali pulak











 ALHAMDULILLAH..

tak sia-sia berbudi kepada tanah

hasilnya amatlah memberangsangkan


#kacangbendi tue dah kering dan layu sebab lambat kutip!! hihihihi..










 hasil tuaian yang super gemoxsss.....








LABU AIR yang amat menggoda..
tak sabaq nak buat sayoq tumis !!!

nyum2

MENU MAKAN MALAM TERMURAH & PALING RINGKAS


huhuhuhu..
comel tak bekas simpan biskut aku??

balang neh masa aku beli, ok jer..
waktu pulun nak isi biskut.. tengok2 dah sumbing.. 
hurm..

 



malam neh tadak selera nak makan sedap-sedap
mungkin penangan kena hujan, buat aku tetiba diserang selesema & badan tang2 tu nak demam...

jadiknya, susutlah bilangan biskut sira gula MUNCHY'S yang dah berminggu tersimpan rapi atas rak dapur..

apa RASA??

ummpphhh.. sedaaap kottt tetambah bila tergigit part gula tue.. hihihihi




STOK WAJIB ADA !!

:)


:)


:)











ayaq milo panaih-panaih !!!

memang ngam sangat pabila dimakan dengan biskut sira gula...

nak2 bila cicah dalam ayaq milo, biskut jadik lemah gemalai lembik-lembik..

cepat-cepat sumbat dalam mulut... 

NYUM-NYUM-NYUMMY

JOM MASAK SENDIRI : KUIH LEPAT LIAT UTARA



Bila dok jejauh di perantauan neh,
hari-hari asik ingatkan masakan EMAK !!

WUuaaaa... sedihnya

T_T

Tetiba ja minggu lepas hati aku meronta-ronta nak makan Kuih Lepat Liat

Carik punya carik.. tak jumpa gak hat sesedap kat Langkawi...

WUAAAA !!!!

Lagi terasa kesedihannya...

kat obersi neh depa buat kuih lepat liat yang tak rasa liat langsung..
asal beli kat kedai, bila makan rasa bertepung ja.. hurmmm !!

kalau sesapa yang rapat ngan aku, musti tau kegilaan aku kat kuih-muih "orang-orang tua " neh..

Hari-hari aku merungut kat tempat kerja, betapa sukarnya nak dapatkan kuih lepat liat sama macam di pulau..

Tetiba...

JENG.. JENG..JENG..










pagi tue,
kakak satu tempat kerja ngan aku bawakan KUIH LEPAT LIAT panaih-panaih !!

Oh sungguh teruja aku dibuatnya 
pabila beliau sanggup bangun seawal pukul 5 pagi untuk layoq daun pisang dan kukuskan kuih peberet aku

wahhh...

sayang kakak ketat-ketat tau !!







rupa paras kuih neh super mabeles..
cuma kakak tue lupa sapu minyak kat daun pisang..
so agak melekit serta melekat liat dia kat tangan...

apapun memang TERBAIKLAH..

tak cukup satu-satu aku pulun makan 

:)

:)

:)











ALHAMDULILLAH...

semua kengkawan kat sini dapat merasa sekali ayaq tangan kakak sayang,
penuh tupperware dia bawakkan..








montel kan??

NYUM-NYUM-NYUMMY















Licin kueh neh dapat kat aku.. hihihihi...









part paling terharu pabila di "tapau" kan lagik bekalan kueh neh tuk aku bawak balik umah..



p/s: kak, nanti buat banyak2 lagik tau.. SEEEDAPPP kottt :)

nak resepi??!!

okehh.. sila terjah entri aku kat sini yer

l
l
l
l
l
l
l
l
l
l
V
V
V





Ahad, 13 Oktober 2013

KERABU IKAN KEBASI MENTAH

dok kelebet-kelebet gambar-gambar lama dalam tablet,
tetiba terjumpa hat neh..

wah....

rindunya kat masakan emak tercinta  

^_^   ^_^






kerabu ikan kebasi mentah neh salah satu peberet aku,
sedap dimakan bergitu saja dengan nasi putih panaih-panaih

NYUM NYUM NYUM









bagi yang tak biasa makan kerabu neh,
hah, bolehla try cuba test makan ikan kebasi goreng...

konpom.. memang bertambah-tambah selera makan tau !!!







si kecik AMISHA neh pon sukakan nya,
dan-dan terlioq & rasa nak naik feri paling awal balik ke pulau

untung-untung bila singgah market nanti jumpa ikan kebasi...

boleh bagi emak buat kerabu super best tue....

p/s: untuk dapatkan resepi, sila pm saya yer... hikhikhik :)

Isnin, 7 Oktober 2013

PROJEK JOM TANAM SENDIRI : TOMATO



memandangkan sejak dua menjak berhijrah ke seberang neh, aku punya banyak giler  masa senggang,
jadiknya aku ambik tindakan drastik untuk membuat part-time-job : TUKANG KEBUN

Alhamdulillah,  tanah-tanah kosong melimpah ruah sekeliling rumah,
aku mula menceburi bidang HOBI baru : bercucuk tanam keliling rumah

Selain dapat mencergaskan tubuh badan, dapat gaklah makan buah-sayur secara percuma..

oh..

SEGAR dari LADANG kottt....

Ini hasil tuaian kebun mini aku:-

TOMATO









































Jumaat, 4 Oktober 2013

JALAN-JALAN CARI MAKAN : KFC CENANG MALL, PULAU LANGKAWI



Minggu lepas masa balik ke kampung, aku sempat angkut bawak emak,kak jah, izzati & azreen mai bersarapan pagi dekat KFC Cenang Mall..

Wah, tetiba ja tekak nak makan hat western bagai.. kuikuikui







Hidangan yang kami nak tue baru nak disediakan, so TUNGGU !!







si kecik IZZATI buat muka lapar ala-la giyomi kott.. comeyy aishhh!!





muka x sabar nak NYUM-NYUM











YEAHHH !!

Makanan dah sampai, pilih jangan tak pilih hat mana berkenan di mata









kak jah, emak buyong (baju rona oren) paling siok mai sini..
katanya, baby pulun dok tendang-tendang sebab dapat suprise mai bekpes tang neh..
REZEKI baby katakan :)








sambil makan sambil posing
















mak oiiii, larat ka nak perabeh tue???






emak tersayang bersama Izzati Giyomi..










tak sampai setengah jam,
L.I.C.I.N !!!!











Niat hati nak tapau hat neh,
tapi adik cashier tue habaq xdak lagi sebab kui 11 baru bole beli..
KEMPUNAN :(







Selepas selesai makan, kami jalan-jalan pusing pasaraya neh.
Agak lawak bila kak jah gitau neh kali pertama dia masuk Cenang Mall,
tak sangka macam-macam ada !!

siap la, pasneh tetiap minggu kot dia mai cek-in tang neh...















adat ler jadik budak kecik, TERUJA bila nampak lampu lip-lap kat lantai..
siap lompat-lompat pijak lagik..

aduhai, anak-anak mama oiii :)





























posing wajib !!
gambaq bukti kata dah selesai Jalan-Jalan Cari Makan kat situ 

:)
:)
:)








duta kecil Cenang Mall...